Tipikal

Catatan Maya Yang Bukan Luar Biasa

2:00 AM

Bahagia disyurga

Posted by bukan penulis tegar |

Pertemuan yang paling kita impikan tak lain tak bukan adalah reunion besar- besaran di syurga yang penuh kenikmatan. Hari ni usai maghrib, membaca surat cinta surah At- Tur. Rasa nak menangis baca bila tadabbur ayat- ayatnya especially dari ayat 16- 28. Satu gambaran dan impian yang cukup besar. Berkumpul di syurga nanti bersama pasangan dan anak cucu yang bertakwa. Duduk bersama-sama saling menghadap, makan sama-sama, etc. Memang dekat dunia boleh buat macam ni, but the feeling will be totallyyyy different. Sebab akhirat tu adalah tempat tinggal kita yang abadi dan dunia ni hanya sementara je. Dan kalau kita dah masuk syurga tu, means Allah dah redha dengan kita dan keluarga kita. Itulah hadiah terbesar. Allah, Allah. Semoga aku, bakal zauj, bakal anak cucu dan seluruh ahli keluargaku tergolong dalam golongan yang telah engkau gambarkan. :')

3:13 PM

Hujan

Posted by bukan penulis tegar |

Tengah malam tadi, lepas bangun dari deep sleep, study bertemankan android apps "Live Sound". Guna background hujan, burung, dan malam. Bila namanya hujan, maka adalah guruh2 sikit. Memang dapatlah mood nak study yang kononnya tengah hujan macam dekat asrama dulu2. Sebelum subuh, tadabbur quran surah zukhruf, terhenti di ayat 11. Otak ligat membayangkan dan cuba berfikir. Allah membandingkan antara hujan yang diturunkan yang menyuburkan kembali negeri yang tandus, dengan kita yang bakal dihidupkan kembali selepas mati nanti. Sungguh, ini sangatlah mudah bagi Allah. Masa baca ayat ni, terdetik dalam hati, bestnya kalau hujan. Bila hujan, bolehlah nak fikir dan cuba fahamkan ayat ni dengan sungguh2 sambil perhatikan hujan. Alhamdulillah, mesir yang dah lama tandus, kering, bahang di siang hari dek musim panas yang sedang memunculkan diri ni, Allah sirami dengan hujan pagi ini. :) Allahu rabbi. Sungguh, Allah mendengar segala isi hati. Kalau Allah kata jadi, maka jadilah. Pagi ni mesir kembali basah. Semoga Allah ilhamkan aku untuk lebih memahami dengan lebih dekat tentang penciptaannya. Semoga aku lebih dekat dengan al-quran. Semoga aku lebih merasai nikmatnya hidup bertuhan. Merasai limpahan rahmat dan kasih sayangnya. Semoga aku menjadi hambanya yang tahu bersyukur.

3:26 AM

LE100

Posted by bukan penulis tegar |

Balik dari makan nasi ayam di beit el-anonymous, dapat message ym dari seorang sahabat sebatch, bertanyakan kredit topup lebih. Belek-belek wallet dan cek dalam laci. Takde topup Etisalat. Teringat pula pada topup Vodafone sebanyak LE100 yang dibeli untuk nak topup ipad. Sekali lagi cek laci, cek beg. TAKDE. Ya Allah, kelmarin masa kemas meja dan laci, dah TERBUANG sim kad vodafone yang dah rosak, sekali dengan topup 100 tu dalam bekas tu. Terus pergi cek plastik sampah dan tong sampah luar rumah. Allah. Dah kosong. Pakcik zibalah dah clearkan dah sampah tu. Istighfar dalam hati.Cuba-cuba cek lagi, kot ada ke. Tetap takde. Terduduk sambil otak dan hati ligat berfikir.

Takpelah, mungkin ada hak manusia lain yang aku tak tunaikan. Ada bahagian rezeki manusia lain yang aku terlepas pandang. Maka Allah tarik LE100 tu sebagai peringatan. Duit kita, harta kita, semua akan habis, tak boleh bawa ke mati pun harta tu, melainkan kebaikan yang dah kita buat dengan harta tu. Itu yang akan sampai di sisi Allah. Biarlah LE100 hilang, sebab teguran yang Allah bagi ni jauh lebih bernilai. Mungkin juga sebagai peringatan untuk lebih berjimat. Atau untuk lebih telus. Atau. Atau. Yang pasti, ada sebablah Allah jadikan macam ni dan memang dah ditakdirkan bukan rezeki.

Teringat kak H pernah kata,
"Sesuatu yang kita miliki, belum tentu jadi rezeki kita".

5:08 AM

Penghambaan

Posted by bukan penulis tegar |

Motivasi dalaman jauhhhh lebih penting dari motivasi luaran.
Allah, merdekakan aku dari sebarang bentuk penghambaan lain selain hanya kepadaMu.

Kurniakan aku akan nikmatnya mencintaiMu.
Semoga dalam diriku, hatiku, jiwaku, engkaulah di tempat tertinggi.

Bila motivasi dalaman kita settle, insyaAllah, segalanya akan mudah,
mengejar cita-cita tak rasa lelah
susah payah kita redah.
Moga-moga motivasi kita adalah Allah yang satu :)

# Hari ni beli buku baru- Half The Sky, how to change the world!

2:41 AM

The Nurturer

Posted by bukan penulis tegar |


From HERE

You have a strong need to belong, and you very loyal.
A good listener, you excel at helping others in practical ways.
In your spare time, you enjoy engaging your senses through art, cooking, and music.
You find it easy to be devoted to one person... a partner who you do special things for.

In love, you express your emotions through actions.
Taking care of someone is how you love them. And you do it well!

At work, you do well in a structured environment. You complete tasks well and on time.
You would make a good interior designer, chef, or child psychologist.

How you see yourself: Competent, dependable, and detail oriented

When other people don't get you, they see you as: Boring, dominant, and stuck in a rut

1:14 PM

Akuarium

Posted by bukan penulis tegar |

Nak bela haiwan, tapi tak nak komitmen, atau tiada bajet? Mari melukis, pengubat stress. (stress?)


"Fresh" dari uterus ibunya, tapi delivered by CS (pembedahan). 

Bila masuk labour room je, mula lah terdengar pelbagai pitch punya jeritan. High pitch, low pitch, dengan keluh kesah ketakutan dan kesakitan dari ibu-ibu yang bakal melahirkan zuriat pemangkin ummat. Tapi aku lihat doktor dan nurse yang ramai di situ, kelihatan bersahaja. Sudah lali agaknya.

Ada ibu yang menampar-nampar pipinya sendiri. Aku tak pasti sejauh mana tamparan itu mampu menghilangkan kesakitan. Ada ibu yang berkali-kali menyebut "ya lahwiy". Aku juga tidak pasti apa yang dimaksudkan dengan "ya lahwiy". Orang arab memang selalu sebut perkataan "ya lahwiy" termasuk ketika meraikan kemeriahan walimah mereka disini. Dari pemerhatian aku, memang berbeza budaya arab dan melayu. Tak kelihatan pula mana-mana bapa di sini selepas bayi selamat keluar ke dunia barunya. Tak adalah azan mahupun iqamah seperti yang selalu kita di Malaysia buat. Banyak lah lagi juga beza yang lain.

Setiap kali ada kelahiran, aku selalu risau. Hmmm. Kalau boleh, memang nak sangatlah kata-kata pertama yang didengar bayi ini adalah kalimah-kalimah yang mengagungkan tuhan. Memang bayi dilahirkan dengan penuh kesucian, kalau pun azan dan iqamah itu bukan untuk bayi itu, tapi cukup untuk kita sebagai ibu atau bapa atau sesiapa sahaja untuk kembali menyedarkan dan mengingatkan kembali tentang hakikat penciptaan manusia. Tentang fitrah manusia. Fitrah bertuhan. Tujuan kehidupan. Jadi, setiap kali ada kelahiran baru disitu, aku memanjatkan doa dalam hati agar bayi ini membesar dengan soleh dan musleh. Ameen. (sambil intai-intai kot-kot ada ayahnya muncul).

Btw haritu tak sempat nak tengok kelahiran bayi yang breech (songsang). Nak sangat tengok sebenarnya, sebab aku juga dilahirkan songsang! Orang lain keluar kepala, tapi aku degil nak keluar kaki dulu. Hehe. Moga-moga akan datang aku dapat melihat dan menonton kembali bagaimana aku dilahirkan 23 tahun dulu. Petang tu, whatsapp dengan ummi, 

"Umi, mesti sakit kan beranak dulu. Hehe. Terima kasih beranakkan. Hihi"
"Umi kena angkat kaki macam lembu nak kena lapah"
"Oo ea. Hihi"

Boleh pulak banyak kali hihi. :D






11:20 PM

Bye Surgery. Hai O&G

Posted by bukan penulis tegar |

Semalam tamat round surgery untuk tahun 5. Alhamdulillah.
Walaupun masa OSCE patient 1 dan 2 tak cooperative, tapi banyak lagi sebab lain yang patut disyukuri.
Alhamdulillah, doa dan harapan aku nak exam long case dengan Dr. Fathi dimakbulkan. Baik kan Allah? :)
Dan oral exam itu berjalan lancar dengan ilham dan bantuan dari Allah. Syukrulillah.
Tapi sebenarnya dan sesungguhnya, aku takut. Huuuu. Sebab rasa banyak dosa, tapi Allah banyak tolong.
Takut jadi istidraj. Sangat menakutkan. Semoga Allah lindungi aku dari kejahatan yang aku lakukan. Ameen.

Btw, rasa bahagia la pulak di hari akhir exam. Baru sedar yang department Dr Safwat sangat cool dan best. Dan Dr Safwat yang dulu kami takut sebab kelihatan agak "psycho", sebenarnya papa yang sangat baik. Ayah Dr Umar rupanya. Patutlah perangai macam sama :D


Dan harini, untuk hari pertama aku dalam round O&G (sakit puan). Memandangkan hari ni group kami tiada kelas klinikal, aku dan x-housemate melangkah kaki ke OT (bilik bedah). Ya, inilah kali pertama aku tengok secara life caeserian section (beranak melalui pembedahan). Perasaannya adalah, bila akhirnya baby tu berjaya ditarik keluar, terus sebak yang amat sangat. Nasib baik pakai mask, so tak nampaklah kan muka sebak nak menangis. Tsk3. Terharunyaaaa. Happy. Anugerah yang tak ternilai. Terus aku berdoa dalam hati agar Allah menjadikan anak ini syabab muslim yang soleh, yang berjuang demi agamanya.

Semoga suatu hari nanti, aku juga dikurniakan anak yang soleh solehah. Ameen.
(Rasa macam  nak jadi suri rumah la pulak. hik3)

Lepas tengok CS, tengok pula hysterectomy. Sedih jugak. Rahim dia kena buang completely.
T___T

Ok bai. Masak dinner jom, kata nak jadi suri rumah. :D