Tipikal

Catatan Maya Yang Bukan Luar Biasa

3:45 AM

Kembalikan pada Allah

Posted by bukan penulis tegar |

Mari kita cuba merubah kehidupan agar menjadi lebih bermakna.
Lepas ni nak selalu cuba kembalikan semua perkara kembali pada Allah.
Contoh :

Kita lapar, maka kita makan. Then kita kenyang. Macam mana aktiviti makan dan kenyang ni nak kembalikan kita pada Allah?

Kita nak exam, maka kita study. Bila dah study, berjaya insyaAllah. Jadi bagaimana dengan usaha dan kejayaan ni, nak dikembalikan pada Allah.

Kita mengantuk, maka kita tidur. Macam mana nak jadikan tidur kita tu, tidur untuk mendapatkan redha Allah.

Setiap hari kita mandi, macam mana mandi kita, gosok gigi kita, cuci muka kita, sapu losyen kita, pakai bedak kita, gosok baju kita, pakai baju warna sekian-sekian, pakai kasut sekian-sekian, boleh mengembalikan kita pada Allah?

Tak kisahlah apa sahaja, dari sekecik-kecik perkara, sampailah kepada sebesar-besar perkara, mari usahakan semuanya kerana Allah, demi untuk lebih dekat dengan Allah, dekat dengan syurga Allah.

Juga nak mengingatkan, segala keadaan, ketetapan yang berlaku pada kita, sebenarnya adalah keadaan yang terbaik bagi kita untuk lebih mendekatkan diri pada Allah. Di bumi mana kita dilahirkan, di bumi mana kita belajar mahupun bekerja, kerjaya yang kita berada di dalamnya, sakit dan sihat kita, lebih dan kurangnya diri kita, kawan-kawan dan orang sekeliling kita, dan apa sahaja, semuanya Allah dah susun demi kebaikan kita, demi memudahkan kita untuk lebih dekat dengannya. Allah dah meletakkan facilities yang terbaik untuk setiap manusia, sekarang semuanya bergantung pada kita bagaimana nak menggunakan segalanya.

3:10 AM

Breastfeeding and Weaning

Posted by bukan penulis tegar |

Hari ni kelas paeds rasa macam pergi kursus khas untuk bakal-bakal ibu. :)
Nak pulak kelas kami semuanya perempuan sahaja. Hehe. The only class yang takde lelaki.
Dah la kelas best, dalam kelas ada toilet khas. Doc pun sangat best.

Nota penting hari ini :

  • Kena menyusukan anak (breast feeding) dalam 6 bulan pertama untuk setiap 3 jam. Yup, every 3 hours, even at night. On also on demand. Kalau anak menangis, maka perlulah nursing kan bayi anda. Penat memang penat, tapi anak sendiri kot. Siapa lagi nak jaga kalau bukan kita. Doc pesan kalau mak bayi to refuse ke takut penat ke, tunjuk gambar ni. 

Nak anak kita ada Kwasyiokor?

  • Weaning (mula bagi bayi anda makan selain breastfed) adalah setelah bayi mencapai 6 bulan. Tapi jangan stop breastfed. Islam sendiri menggariskan untuk menyapih anak sehingga berusia 2 tahun. Bagi anak kita makan yang seimbang, bukan semata-mata karbohidrat, atau semata-mata protein mahupun fat. Bak kata doc, bagi makan apa yang anda bagi suami anda makan. Ikan, nasi, sayur, ayam, dan lain-lain.
  • Bila dah mula weaning, jangan rasa fed up atau cepat putus asa. Memang kadang-kadang bayi kita susah untuk terima, merengek-rengek tak nak makan, tapi ibu-ibu tak boleh putus asa. Try untuk stop dulu dalam 2 hari, then cuba lagi. The best weaning adalah mulakan dengan kuantiti yang sedikit (small amount), satu jenis makanan  (1 type of food) , dan cuba tingkatkan kuantiti secara perlahan-lahan (increase gradually). Maksudnya janganlah hari ni makan kentang penyek, esok makan nasi je, lusa makan pisang pula. Cuba konsistenkan menu yang mengandungi semua keperluan bayi.
Pesanan terakhir, sayangilah bayi anda. :D
Zuriat kita antara harta yang berharga. Jaga dan pelihara bayi anda supaya mereka boleh membesar dengan sihat, baik dari tumbesaran jasadnya (growth), fungi tubuh badannya (developmental), mahupun rohaninya.
InsyaAllah, semoga zuriat kita menjadi bekal kita apabila jasad kita sudah ditimbusi tanah. Semoga zuriat kita nanti menjadi harta yang berharga buat agama kita, insyaAllah.


Anak adalah anugerah dari Allah :)


11:50 AM

Resepi Rendang Tanpa Kerisik

Posted by bukan penulis tegar |


Amaran : Bukan tukang masak professional. Resepi adalah berdasarkan pengalaman cuba-mencuba, berdasarkan kajian google, bonda dan manusia Malaysia yang lain. 

Bukan setakat tanpa kerisik, tapi juga tanpa lengkuas. Sekadar cukup syarat.

                      Rendang Ayam yang serba-serbi tak cukup bahan, tapi menjadi. Alhamdulillah :)

Bahan :

1. Ayam (sesuai untuk seekor ayam)
2. 2-3 biji bawang Besar
3. 4-5 ulas bawang Putih
4. 2-3 inci halia
5. 1-2 inci kunyit hidup
6. 2-3 batang serai
7. Sedikit cili kering
8. 10-15 biji cili padi ( ikut suka nak letak banyak mana)
9. Santan (lebih kurang 1 setengah paket santan serbuk)
10. Gula kabung ( lebih kurang saiz syiling 50sen)
11. Asam keping
12. Garam
13. Daun limau
14. 2-3 helai daun kunyit

Cara masak:

Kisar bahan 2-8.
Selepas kisar, tumiskan semua bahan tersebut. Selepas agak-agak naik minyak, masukkan daun kunyit, asam keping dan daun limau. Masukkan santan. Dan seterusnya masukkan ayam. Kacau sampai ayam dengan kuah tu sebati dan mesra. Letak garam dan gula kabung.Masak dan tunggu sampai kuah rendang hampir kering. Tapi ikut suka nak kuah banyak mana, agak-agak je ikut instinct masing-masing.

ps: Rasanya kalau takde kunyit hidup, menjadi je rendang tu, insyaAllah. Same goes with gula kabung tu.
Jangan lupa tau baca bismillah. Kalau Allah nak bagi rendang tu jadi, maka jadilah rendang tu nanti walaupun banyak bahan tak cukup. Dan juga lupa, masak dengan penuh kasih sayang dan kegembiraan :)

5:13 AM

Masalah

Posted by bukan penulis tegar |

Saya rasa saya ada masalah bila ada sesetengah orang suka guna [huhu~] dalam ayat mereka.
(yang bukan bawa maksud sedih)

Saya rasa saya ada masalah bila orang buzz saya di YM. (melainkan bila dah tegur, bagi salam ke apa ke, tapi saya tak jawab).

Saya rasa saya ada masalah sebab saya ada masalah-masalah ni.
Haih. Ntah apa-apalah awak ni.