Tipikal

Catatan Maya Yang Bukan Luar Biasa

10:45 AM

Tak pelik ke?

Posted by bukan penulis tegar |

Eh, hebat kan kejadian manusia.

Bayangkan dari permulaan kejadian kita, macam mana ea sel-sel yang terbentuk tu tahu apa yang dia kena buat?

Macam mana ea dia tahu yang dia akan berfungsi sebagai mata, sebagai jantung, sebagai hati, sebagai tulang, dan sebagainya?

Macam mana ea dia tahu di mana dia perlu berada, di mana kedudukan dia?
Tiba-tiba mata tu ada 2, duduk kat bawah dahi, hidung kat tengah, rambut atas kepala, 2 tangan kiri kanan, 2 kaki kiri kanan, jari tangan ada 10, jari kaki ada 10?


Macam mana jantung boleh duduk kat bawah paru-paru, hati duduk kat bahagian kanan abdomen, pundi hempedu duduk belakang hati, perut bersambung dengan usus?

KEBETULAN ke? Ke kita (baca : manusia) bagi arahan? Mak kita masa kita mengandung tu ada cakap dengan sel-sel untuk dengar arahan?

Macam mana ea, macam-macam sistem boleh berfungsi serentak?
CVSnya, CNSnya, GITnya, Respiration, etc? Macam mana kalau ada yang tiba-tiba tak berfungsi?
Tak pelik ke?

Nak tanya soalan ni, tapi saya tak perlukan jawapan.
Agak-agak kalau diberi pilihan untuk hilang fungsi salah satu organ/ sistem dalam badan kita, organ mana ea nak pilih? 
Nak hidung tersumbat? Ke nak jari kelingking sakit? Atau nak sakit gigi?  Pedih mata ok tak?
Kalau nak lebih extreme boleh juga. Sakit jantung mungkin, atau pendarahan dalam kepala? Ke nak liver carcinoma?

Termenung sambil berfikirlah sejenak, sejauh mana kita bersyukur ni kawan-kawan?
Haihh.

Oh btw, syukur yang dimaksudkan BUKAN sekadar ucapan
" Alhamdulillah, aku tak sakit macam pesakit tu" - sampai bila tahap kesyukuran kita sekadar ini?

2:42 AM

Ruang Penambahbaikan

Posted by bukan penulis tegar |

Rebutlah peluang yang ada, kerana  di mana ada peluang, di situ ada ruang penambahbaikan.
The only constant things is change.
Cubalah, kalau tak cuba, macam mana nak tahu.

Garam rasanya masin, tapi kalau tak pernah cuba rasa garam, macam mana nak tahu masin tu macam mana. Gunalah seberapa banyak perkataan untuk men"describe" masin, memang susah selagi mana diri kita sendiri tak cuba merasa garam itu sendiri.

Hiduplah dengan "kemanisan", "kemasinan", "kemasaman", dan "kepahitan" (dan kepedasan mungkin?) . Bila macam-macam rasa ada, barulah nikmat itu terasa. Tak gitu?

Jangan takut untuk terus hidup! Tapi takutlah dengan kehidupan yang membawamu jauh dari Tuhan.

8:31 PM

Posisi

Posted by bukan penulis tegar |

Walau di mana pun posisi kamu, buatlah yang terbaik yang kamu mampu, keranan setiap dari kita ada peranannya tersendiri. Hidup memang saling memerlukan. Saling melengkapkan. Mainkanlah watakmu dengan penuh kesungguhan. Mahupun tukang sapu, atau tukang lampu, atau seorang pemandu. Tapi jangan jadi pengampu :)
Percayalah, di mana pun posisi kamu, jika dibuat dengan penuh kesungguhan, demi berbakti kepada umat manusia, usahamu takkan pernah sia-sia. Dalam pace kita yang tersendiri, kita cuba membina ketamadunan manusia! Percayalah! Dengan berbekalkan niat yang tulus, mulus, penuh keikhlasan, tuhanmu takkan menyiakan amalanmu walaupun hanya sebesar biji sawi.

8:19 PM

Behcet

Posted by bukan penulis tegar |

Bukan HO di Malaysia je yang terpaksa mengebalkan jiwa, di sini pun sama.
Pagi tadi kami dipersembahkan dengan situasi di mana HO diherdik oleh prof dihadapan pesakit dan dihadapan student. Huuuuu, rasa cam nak je cakap kat HO tu " sabar, sabar, jangan malu dengan kami, bahkan kami sentiasa bersama anda"( cewah) . Tapi doc HO tu takde la buat muka ke apa, tabah je tadah telinga dan pandang prof. Haih. Get ready guys.

Hari ni kami dapat pesakit Behcet. Berkali-kali prof minta kami untuk terus bersyukur. Syukur kerana diberi kesihatan yang baik dan syukur kerana dapat jumpa case ni. Sebab Behcet disease adalah rare disini, tak seperti Jepun di mana antara punca utama buta di sana adalah disebabkan Behcet.

Nota medik hari ini,

  • Clubbing nail, warm, bluish tongue : Central Asphyxia
  • Kalau nak ambil respiratory rate, buat macam konon-konon nak ambil pulse, supaya patient tenang, takdelah nampa sangat macam kita tengah tenung dada dia untuk tengok dia bernafas.

4:55 AM

Mati

Posted by bukan penulis tegar |

Haha.
Tapi hakikatnya, marilah poke diri sendiri.
Sesungguhnya mati itu dekat.

9.10.11
:)

4:38 AM

Absorber

Posted by bukan penulis tegar |


Kelmarin dan semalam menaiki micro bus, sepanjang perjalanan memang asyik terlambung-lambung.
Banyak betul bonggol dan lubang. Dalam hati terdetik, kalau ibu mengandung ni, tak sesuai nak naik micro bus ni, kena naik train, jalannya rata dan tak terlambung-lambung.

Tiba-tiba dalam perjalanan tu terfikir balik, Allah cipta semua benda dalam keadaan terbaik. Baby dalam perut ada protection yang tersendiri. Ada absorber tersendiri (amniotic fluid), jadinya bila terlambung-lambung ni, insyaAllah baby dalam kandungan tu selamat. (Tapi janganlah cari pasal pergi melompat beria-ria tak tentu pasal)



Dalam badan kita sendiri ada banyak absorber. Antara setiap vetebrae (tulang belakang) adanya intervetebral disc of cartilage. Sama juga dekat sendi-sendi kita. Otak kita pun ada absorber tersendiri, dikenali sebagai cerebrospinal fluid (CSF).

Hmmm.........


"Maka nikmat tuhan yang manakah yang kamu dustakan?" (Ar-Rahman : 13)

1:15 AM

Saya memang tipikal

Posted by bukan penulis tegar |


Tipikal manusia, bila dia sakit, dia nak ada orang ambil berat berkenaan dirinya. Tapi dia lupa yang Allah sentiasa bersama dengannya.

Tipikal manusia zaman serba moden, zaman dunia hujung jari, zaman laman sosial,
bangun pagi je, terus nak buka FB, check apa yang patut, stalk sesiapa yang terlintas nak stalk.
Haih, dia lupa yang sepanjang masa malaikat sentiasa stalk dia. Hey awak, bangun pagi pergi la sembahyang subuh dulu, baca quran, baca mathurat. Baca muka buku dulu apa barang? Nak Allah berang?

Entah apa kaitan perenggan satu dan dua.

Ps : Hari ni dan seterusnya saya bakal tidur bertemankan langit, bintang dan bulan. Kih3, baru renovate bilik la konon. Moga-moga muhasabah di malam hari lepas masyuk dengan melihat indahnya langit yang berhiaskan bintang. Setiap hari saya bakal bangun umpama dikejutkan sang langit :)




Jumpa lagi.