Tipikal

Catatan Maya Yang Bukan Luar Biasa

3:28 AM

Resepi Mee Udang

Posted by bukan penulis tegar |

Hari ni, menunaikan permintaan housemate yang teringin nak makan mee udang.
Jujurnya tak pernah pun makan mee udang kat Malaysia, 1st time makan kalau tak silap 2 tahun lepas, masa tu tak ingat ntah macam mana boleh nak try masak mee udang ni. Kali ni kiranya kali yang ke 3 makan, dan semuanya  makan masakan sendiri, nak jugak rasa orang lain masak, :'(
mana nak cari ea kalau kat negeri hitam putih tu?

Alhamdulillah, orang-orang yang suka makan mee udang approved. :)

Disebabkan tak pernah tahu pun rasa dia macam mana, so mesti la kena google. Lepas google, ikut sedap lidah dan hati  je lah alter resipi tu.


Bahan :

1/2 kg udang basah
1 paket spagetti / mee kuning
6 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
Garam dan gula secukup rasa
Tepung jagung/ kentang/ ubi keledek yang direbus kemudian dilenyek (sekiranya mahu memekatkan kuah)

Bahan Kisar
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Sedikit belacan
1 genggam setengah udang kering (sebab tangan kecil, so kena letak segenggam setengah. hehe)
10-15 batang cili kering (direbus/rendam, dan diblend)

Aksesori
Daun bawang
Daun sup
Sawi (sini takde sawi, sayur apa-apa la yang daunnya warna hijau pun boleh)
Carrot ( supaya kuah lebih meriah)
Cili merah (potong halus)
Limau nipis
Telur Rebus
   

Bahan yang perlu diblend + cili kering

Masak kuah jom! Bismillah dulu :)

1. Rebus udang bersama kulit dan kepalanya. Simpan air udang untuk dimasukkan dalam kuah. Sebahagian kulit dan kepala udang diblend bersama air untuk dijadikan pes udang.
1. Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau dan masak.
2. Masukkan kulit dan kepala udang yang sudah dikisar bersama air rebusan udang.
3. Masukkan sos-sos, carrot dan udang yang sudah direbus tadi.
4. Masukkan garam gula secukup rasa
5. Kalau nak pekatkan, bancuh tepung jagung/ kentang dan masukkan dalam kuah.

Untuk aksesori,
Potong sayur hijau (sawi) dan celurkan. Juga potong daun bawang daun sup, cili merah, limau dan telur rebus. Siap, alhamdulillah. (Kalau ada taugeh, boleh letak sekali)


             Alhamdulillah, suami dan anak-anak suka, siap bertambah-tambah.                                           (eh, sejak bila pulak ada suami? haha) ;P                                           
  

3 Jan 2012
:)

0 comment: